Bu da geçenlerde başladığım ancak henüz bitirmediğim oyunlardan biri.
Öncelikle bu oyunu oynamaya başlamamın nedeni aynı isimli bir animeyi izlememle oldu diyebiliriz. Animenin içerdiği öğelerle özellikle de şarkılar ile güçlendirme / saldırı / koruma yapılabilmesi gerçekten de diğer oyunlardan farkını ortaya koyuyor.
Oyun izometrik bakış açısı ile oynanıyor ve PS'in eski RPG'leriyle arabirim olarak büyük benzerlik gösteriyor. Bazıları için bu itici gelse de eğer benim gibi arabirimden çok konuya önem veriyorsanız hemen göz ardı edilebilir. Yok eğer özel efektler, ışıklandırmalar bekliyorsanız bu oyun pek te size göre değil. Her ne kadar oyun içinde büyüler vs. olsa da efektler öyle çok ta abartılacak kadar kaliteli değil..
Konusuna gelirsek... Ar Tonelico'nun dünyası Sol Ciel 2 katmandan oluşuyor. Birisi, Elemia şövalyeleri ve Reyvatail isimli şarkı söyleyen rahibelerin yaşadığı üst dünya; diğeri ise geri kalan insanların yaşadığı alt dünya. Üst dünyadakiler kendilerini Sol Ciel'i korumaya adamışlar. Olaylar üst dünyada daha önce karşılaşılmamış bir "virüs" ü yok etmeyi başaramayınca koruyucuların efsanevi Hymn kristalini bulması için Lyner'ı alt dünyaya göndermeleri ile başlıyor.
Lyner alt dünyaya daha önce hiç gitmediğinden her şey yabancı geliyor. Neyse ki burada kendisine yardım edecek diğer karakterle beraber Misha ve Aurica isimli 2 de Reyvatail ile tanışıyor ve işte buradan sonra oyun daha da acaip bir hal alıyor.
Yani nası desem.. Sadece RPG değil biraz da dating sim tadında bişi.. Tabi nasıl yani diyeceksiniz. Reyvatail'lerle dövüşürken Harmonics denen bir sistem mevcut. Size güveni arttıkça daha güçlü büyüler yapabiliyor vs.. Ayrıca yine sizinle yakınlaşıtıkça ona göre ekstra güçler kazanıyorlar. İşte burada dating sim olayı ortaya çıkıyor. Karakteriniz Reyvatail ile beraber başından geçenleri gece uyurken konuşuyor. Bu bazen geçmişteki bir korkusu olabilirken bazen de başlarına gelen ilginç bir olay olabiliyor. Siz bu konuşmaları yaptıkça Reyvatail'in size olan güveni artıyor. Güven arttıkça da size Diving denilen bir sistem ile iç dünyalarına girmenize izin veriyorlar. Burada Reyvatail'lerin hayalindeki dünyayı keşfediyor, savaşlardan aldığınız DP (Dive Point) kullanarak ekstra büyüleri açıyorsunuz. Gerçekten de ilginç bir sistem olduğunu kabul etmek lazım. Bu arada Diving yaparken bu Reyvatail'lere psikiyatrlık yapmış gibi hissediyorsunuz.

Oyunda ayrıca Grathmelding denen bir sistem var ki, bu da iki veya daha fazla eşyayı bir araya getirerek yeni bir eşya oluşturma işlemi. Oluşturduğunuz eşyalara isim koyarken Lyner'ın ve Reyvatail'lerin farklı isim koymak istemeleri biraz daha ilginç hale getirmiş. Mesela siz oluşturduğunuz bir eşyaya "Vitamin A+" derken reyvatail "Yok bence bunu 'Heal All' diye isimlendirelim" diyebiliyor. Sonucu etkilemese de aradaki diyaloglar farklı bir tat katıyor.

Oyunu bir başka ilginç kılan öğe ise nası diyeyim.. Hah, aşırı bir şekilde "simgeleme" mevcut. Gizli(!) sayılabilecek seksüel diyaloglar yer alıyor ki insan acaba ben mi çok
fesat düşünüyorum demekten alamıyor kendini.
Bazı eksi yanları da olsa gerçekten de ilginç bir oyun olduğunu kabul etmek lazım. Ayrıca oyunun 7 farklı sonu olduğunu da ekleyeyim. Oyunda toplam psikiyatr'lık yapabileceğiniz 3 Reyvatail olduğunu da eklemeliyim sanırım. Her ne kadar az gibi gelse de oyunu oynayınca yeterli olduğunu göreceksiniz.
Neyse, sözü uzatmaya gerek yok. Eğer klasik PS RPG'leri ilginizi çekiyorsa ve de yeni bir tür sistemi denemek isterseniz bu oyun tam size göre diyebilirim. Ben halen bitirebilmiş değilim ama bitirince de ekstra yorumlarımı yazarım.