Gönderen Konu: Ar Tonelico: Melody of Elemia (PS2)  (Okunma sayısı 2753 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Temmuz 31, 2007, 10:42:49 ÖÖ
  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • Site halen UNDER CONSTRUCTION :P
    • Animanga Nucleus Fansubs
Bu da geçenlerde başladığım ancak henüz bitirmediğim oyunlardan biri.

Öncelikle bu oyunu oynamaya başlamamın nedeni aynı isimli bir animeyi izlememle oldu diyebiliriz. Animenin içerdiği öğelerle özellikle de şarkılar ile güçlendirme / saldırı / koruma yapılabilmesi gerçekten de diğer oyunlardan farkını ortaya koyuyor.

Oyun izometrik bakış açısı ile oynanıyor ve PS'in eski RPG'leriyle arabirim olarak büyük benzerlik gösteriyor. Bazıları için bu itici gelse de eğer benim gibi arabirimden çok konuya önem veriyorsanız hemen göz ardı edilebilir. Yok eğer özel efektler, ışıklandırmalar bekliyorsanız bu oyun pek te size göre değil. Her ne kadar oyun içinde büyüler vs. olsa da efektler öyle çok ta abartılacak kadar kaliteli değil..

Konusuna gelirsek... Ar Tonelico'nun dünyası Sol Ciel 2 katmandan oluşuyor. Birisi, Elemia şövalyeleri ve Reyvatail isimli şarkı söyleyen rahibelerin yaşadığı üst dünya; diğeri ise geri kalan insanların yaşadığı alt dünya. Üst dünyadakiler kendilerini Sol Ciel'i korumaya adamışlar. Olaylar üst dünyada daha önce karşılaşılmamış bir "virüs" ü yok etmeyi başaramayınca koruyucuların efsanevi Hymn kristalini bulması için Lyner'ı alt dünyaya göndermeleri ile başlıyor.

Lyner alt dünyaya daha önce hiç gitmediğinden her şey yabancı geliyor. Neyse ki burada kendisine yardım edecek diğer karakterle beraber Misha ve Aurica isimli 2 de Reyvatail ile tanışıyor ve işte buradan sonra oyun daha da acaip bir hal alıyor.

Yani nası desem.. Sadece RPG değil biraz da dating sim tadında bişi.. Tabi nasıl yani diyeceksiniz. Reyvatail'lerle dövüşürken Harmonics denen bir sistem mevcut. Size güveni arttıkça daha güçlü büyüler yapabiliyor vs.. Ayrıca yine sizinle yakınlaşıtıkça ona göre ekstra güçler kazanıyorlar. İşte burada dating sim olayı ortaya çıkıyor. Karakteriniz Reyvatail ile beraber başından geçenleri gece uyurken konuşuyor. Bu bazen geçmişteki bir korkusu olabilirken bazen de başlarına gelen ilginç bir olay olabiliyor. Siz bu konuşmaları yaptıkça Reyvatail'in size olan güveni artıyor. Güven arttıkça da size Diving denilen bir sistem ile iç dünyalarına girmenize izin veriyorlar. Burada Reyvatail'lerin hayalindeki dünyayı keşfediyor, savaşlardan aldığınız DP (Dive Point) kullanarak ekstra büyüleri açıyorsunuz. Gerçekten de ilginç bir sistem olduğunu kabul etmek lazım. Bu arada Diving yaparken bu Reyvatail'lere psikiyatrlık yapmış gibi hissediyorsunuz. :D

Oyunda ayrıca Grathmelding denen bir sistem var ki, bu da iki veya daha fazla eşyayı bir araya getirerek yeni bir eşya oluşturma işlemi. Oluşturduğunuz eşyalara isim koyarken Lyner'ın ve Reyvatail'lerin farklı isim koymak istemeleri biraz daha ilginç hale getirmiş. Mesela siz oluşturduğunuz bir eşyaya "Vitamin A+" derken reyvatail "Yok bence bunu 'Heal All' diye isimlendirelim" diyebiliyor. Sonucu etkilemese de aradaki diyaloglar farklı bir tat katıyor. :)

Oyunu bir başka ilginç kılan öğe ise nası diyeyim.. Hah, aşırı bir şekilde "simgeleme" mevcut. Gizli(!) sayılabilecek seksüel diyaloglar yer alıyor ki insan acaba ben mi çok fesat düşünüyorum demekten alamıyor kendini.

Bazı eksi yanları da olsa gerçekten de ilginç bir oyun olduğunu kabul etmek lazım. Ayrıca oyunun 7 farklı sonu olduğunu da ekleyeyim. Oyunda toplam psikiyatr'lık yapabileceğiniz 3 Reyvatail olduğunu da eklemeliyim sanırım. Her ne kadar az gibi gelse de oyunu oynayınca yeterli olduğunu göreceksiniz.

Neyse, sözü uzatmaya gerek yok. Eğer klasik PS RPG'leri ilginizi çekiyorsa ve de yeni bir tür sistemi denemek isterseniz bu oyun tam size göre diyebilirim. Ben halen bitirebilmiş değilim ama bitirince de ekstra yorumlarımı yazarım.

Akıllı adam söyleyecek bir şeyi varsa konuşur; ahmak olan ise birşeyler söylemiş olmak için.
-Plato

Temmuz 31, 2007, 11:30:32 ÖÖ
Yanıtla #1
  • Administrator
  • Full Member
  • ohai!
    • Animanga.gen.tr
Bi iki tane ekran görüntüsü koysaydın be Plato'm, ustam...: )

Temmuz 31, 2007, 12:02:49 ÖS
Yanıtla #2
  • Global Moderator
  • Sr. Member
Hehe, haklısın yaw.. Dur koyayım. Resimlerin açıklaması sırasıyla:

Standart arabirim

Diving esnasında:

Harita:

"Sing a Song" (Etkisini gördükten sonra Bunu bayağı kullanacaksınız):
« Son Düzenleme: Temmuz 31, 2007, 04:54:30 ÖS Gönderen: Plato »

Akıllı adam söyleyecek bir şeyi varsa konuşur; ahmak olan ise birşeyler söylemiş olmak için.
-Plato

Temmuz 31, 2007, 04:55:39 ÖS
Yanıtla #3
  • Global Moderator
  • Sr. Member
Bunlar da sonuncular:

Yine savaştan bir başka sahne (Arkadaki Reyvatail'in elindeki "Şarkı" sonucu oluşan saldırı büyüsü):

Bu da iyileştirme:

Ara animasyonlar (Pek fazla karşılaşmayacaksınız ne yazık ki):

-Plato

Ocak 10, 2009, 10:45:30 ÖS
Yanıtla #4
  • Sr. Member
    • My Homepage
Bende oyuna bugun basladim.Evde tek TV oldugundan dolayı sabahları oynayabiliyorum ve az once bizimkiler ile aramızda ufak bir tartısma yasandı.Yani oyun o kadar guzel ki kendimi dunyasına acayip sekilde kaptırmısım.Ozellikle oyunun soundtracklerine hayran kaldım.Guzel karakter dizayn ve seslendirmeleriyle su ana kadar hersey dort dortluk gidiyor. Bu arada oyun ici seslendirmeler japonca bende ama ara videolara girince oyunun seslendirmesi japoncadan ingilizceye donuyor ki bu durum benim acayip sinirlerimi bozdu =/
Herneyse oyunun sistemine bir turlu alısamadım.Veyahutta ben kendimi alıstıramadım.Cunku bu tarz c-ryo'ları oynarken ben genellikle karakterimin mukemmeligine onem veririm.Diger bir degilsle baska bir haritaya gecmeden once karakterim ile guzel bir grind yapar ve sonra makul bir leveli yakaladıktan sonra diger haritaya gecerim. Ama su Gauge'nin birden bosalma olayı canımı sıkılıyor. Genellikle haritaların en ucra koselerinde guzel grind yapıldıgından "Dunya Harita"sına gidene kadar canı cıkıyor insanın bir muddetten sonra =) Cunku bu Gauga ya save pointlerde save yapıp load ettikten sonra veya dunya haritasına cıktıktan sonra doluyor.
Bu arada Plato Dating sisteminden bahsetti.Ben henuz Misha'yı yeni kurtardım...Yok hayır o beni kurtardı ve su an beraber tutsak edildigim yerden kacıyoruz. Aslında guzel bir sistem olmus bu. Mesela savas esnasında yaptıgı bir hata olursa sizden gelip ozur diliyor bu diyalog noktalarında odanıza girip xD Birde Jack ile Lynder'in aralarında gecen konusmalar bazen yarıyor insanı. Ozellikle bar sahibine yaptıgı iltifatlarda yerlere yatırmıstı beni gulmekten^^
Ya aslında yazımın basında birsey belirtcektim ama su an unuttum ne diyecegimi ...
Alıntı
Oyunu bir başka ilginç kılan öğe ise nası diyeyim.. Hah, aşırı bir şekilde "simgeleme" mevcut. Gizli(!) sayılabilecek seksüel diyaloglar yer alıyor ki insan acaba ben mi çok fesat düşünüyorum demekten alamıyor kendini.
Ahaha Plato'cum inanırmısın bu oyuna baslamamın asıl nedeni bu dialogları kesfe cıkmamdı.Zaten oyun ile tanısmam ve akabinde indirip oynama vesilesi su video sayesinde oldu:

http://www.youtube.com/watch?v=JoODv8LVib8

Video'yu mutlaka izleyin ve izletin XDDD!

Oyuna daha yeni basladım demistim.Zaten finallerde yaklasıyor umarım fazla basına takılıpta finallerden cakmam =) Ah bu arada bugun ailem ile yasadıgım sorun yuzunden, PS2 yi bilgisayarımda calıstırabilmek icin, elime para gectigi ilk fırsatta gidip bir VGA Box ( bu arada ps2 yi vga box ile bagladıgımız zaman goruntu kalitesi dusuyormus dogru mu?) veya TV kartı alacagım ( en makulu bu gozukuyor su an, bu arada siz hangisini almamı tavsiye edersiniz?parantez ici sorusu,lulz). Zaten elimde oynamadıgım baya c-ryo (capon rol yapma oyunu) var ve somestırda hepsini hatmetmek istiyorum.
« Son Düzenleme: Ocak 10, 2009, 10:50:10 ÖS Gönderen: Qpax »

Ocak 18, 2009, 01:43:05 ÖÖ
Yanıtla #5
  • Global Moderator
  • Sr. Member
:) videoyu izledim de... Daha bu sadece Aurica.. İşler iyice zıvanadan çıkıyo ileride..

Yalnız özellikle oyunun savaş mantığını çok iyi kavradığına emin ol. Çünkü söyleyeyim, ben sonradan farkettim aslında tam olarak anlayamadığımı.. Oyun sonuna yaklaşırken anca keşfettim bazı şeyleri.. Özellikle hani şu maksimum seviyede item alabilmek için iyi anlamak gerekiyo..

VGA-Box ile ilgili sorduğun soruyu da Höyleyley'de yanıtladım...

-Plato

Ocak 19, 2009, 06:46:16 ÖS
Yanıtla #6
  • Sr. Member
    • My Homepage
Zaten ben dedigim gibi oyunu didik didik ederek oynadıgımdan her itemi kasıyorum. Ayrıca dedigin gibi Reyvatail'ler ne kadar maximumda kırmızı buyu yaparken saldırırlarsa o kadar nadir esya dusurme sansı artıyor. O yuzden su ana dek fazla bossla karsılasmadım ama Bossları bu sekilde maximumda oldurursen gercektende guzel nadir esya yani kristal dusuruyorlar =) Bu arada benim favorim su anlık Misha ama onuda kotu adamlara kaptırdık. Su an yanımda bulunan Aurica cok mızmız bir kız ve deli ediyor beni utangaclıgı ve cekingenligi ile^^'
Bu arada be halen itemlerin A B C sınıflarına gore sınıflandırılmasını bir turlu anlayamadım. Yani esyaları birbirleri ile birlestirince ortaya kaliteli bir esya cıkıyor ama B'den yukarı item yapamadım su an. Umarım ilerleyen bolumlerde bu esyaları A veya S yapabilirim ki yapmakta zor yani. Ya level kasıp canavarlardan dusuruceksin yada para kasıp NPC'lerden satın alıcaksın bu high class itemleri ( A class, 3. 4. level itemler gibi iste, bi turlu anlatamadım^^)
Simdi sınav haftasına girdim.Sınavları bir atlayım rahat rahat level kasacagım zaten. Bu oyunun ardında da Bioshock'u bitireyim. Oda yarım kaldı =)

Ocak 22, 2009, 05:31:09 ÖS
Yanıtla #7
  • Sr. Member
    • My Homepage
http://www.youtube.com/watch?v=Nkapi02uDaI

Bugun basıma gelen en guzel olay sanırım bu oyunun devamının oldugu bulmam oldu^^' Ama halen ilk oyunu bitiremedim orasıda ayrı bir konu tabii -.-' Ah su sınavlar ah...

Ocak 26, 2009, 02:19:26 ÖS
Yanıtla #8
  • Global Moderator
  • Sr. Member
Devamı var var olmasına da.. Bildiğim kadarıyla henüz EU/US olarak çıkmadı.. Sadece JP olarak mevcut. Tabii benim haberim olmadan çıkmış ta olabilir :)

-Plato

Ocak 27, 2009, 07:22:14 ÖS
Yanıtla #9
  • Sr. Member
    • My Homepage
Devamı var var olmasına da.. Bildiğim kadarıyla henüz EU/US olarak çıkmadı.. Sadece JP olarak mevcut. Tabii benim haberim olmadan çıkmış ta olabilir :)
Evet çıktı hatta indiriyorumda^^ Umarım bu versiyonunda da özellikler kısmından oyunun dublajını japonca olarak seçebiliriz^^'
Bu arada eğer oyunu indiriyorsan Plato demonoid'e bakmanı öneririm ve "Ar Tonelico 2- Melody of Metafalica - betaflame" diye aratırsan oyunu buradan temin edebilirsin =)

Ocak 28, 2009, 08:32:47 ÖÖ
Yanıtla #10
  • Global Moderator
  • Sr. Member
Usenet'e 3 gün önce düşmüş.. Henüz rapor edilmediğinden fark etmemişim. STRIKE grubunun çıkardığını çekiyorum şu an.. Bak bu iyi oldu be :)

-Plato

Ocak 29, 2009, 12:54:17 ÖÖ
Yanıtla #11
  • Sr. Member
    • My Homepage
Usenet'e 3 gün önce düşmüş.. Henüz rapor edilmediğinden fark etmemişim. STRIKE grubunun çıkardığını çekiyorum şu an.. Bak bu iyi oldu be :)
Strike grubu hmm...
Bu arada ben birsey demek istiyorum =) Bilmiyorum kim lakin birisi genellikle bu tarz j-rpg oyunları ciktigi zaman bir sure sonra oyunun kendi dublaj dosyalari ile oynarak oyunu tamamen orjinal japonca dublajlı haline getiriyor. Genellikle alt yazı ile senkranizasyon sorunu olmuyor. Su aralar persona 4 oynuyorum yine bu kisinin veya kisilerin cikardigi undub versiyonu ile oynuyorum ve japonca dublaj gercektende sahane^^
Simdi diyeceksin zaten oyunun seceneginden japonca dublaj secebiliyorsun ama ilk oyunda ara videolardaki anime animasyonları genellikle ingilizce dublajlıydı. Bu versiyonda tamamen herseyi orjinal olması lazım. Atelier Irıs'ın son cıkan oyunu olan Eternal Mana'nın da undubu cıkar insallah yakında.
Bu arada oyunu oynamak icin sabırsızlanıyorum =) Su sınavlar bir an once bitsede oyuna kaldıgım yerden devam etsem. Bu arada yeri degil ama Tales of Destiny'nin bir turlu ingilizce versiyonu cıkmadı, ve bu yuzden icim kan aglıyor bu guzel oyunu oynayamadıgım icin ps2'de =/

Ocak 29, 2009, 09:12:08 ÖÖ
Yanıtla #12
  • Global Moderator
  • Sr. Member
persona 3'ü ben de JP dublaj oynuyorum. Ar Tonelico'da kendisinden seçeneği olduğu için daha pratik. Ancak işte Persona 4'te japonca olan ara videolara altyazı falan da koymamış (genelde böyle durumlarda bir versiyon daha çıkarabiliyolar - videolara altyazı gömülü bir şekilde yani) o yüzden anlaması biraz zor olabilir. Neyse ki persona 4 için en azından adamlar üşenmemiş ara videolarda geçen konuşmaları da ayrıca bir TXT dosyası şeklinde vermişler.

Valla şunu da söylemeliyim 1 yıl daha RPG çıkmasa bana yetecek kadar henüz oynamadığım RPG duruyo o yüzden sabredebiliyorum :)

-Plato

Ocak 30, 2009, 04:25:51 ÖS
Yanıtla #13
  • Sr. Member
    • My Homepage
Valla şunu da söylemeliyim 1 yıl daha RPG çıkmasa bana yetecek kadar henüz oynamadığım RPG duruyo o yüzden sabredebiliyorum :)
Aynen benimde köşede halen oynamayı bekleyen onlarca oyun var. Şu okul ve gündelik hayattan biraz daha vakit bulabilirsek oynayacağız lakin gündelik hayattaki işler ön daha önemli olduğundan dolayı normal bir köşede unutulmaya yüz tutmaları^^
ps: zaten melody of elamia'dan sonra ilk işim Suikoden V oynamak olucak. Suikoden IV oldukca hosuma gitmisti umarım bu oyun kadar guzel olur Suikoden V'te^^
« Son Düzenleme: Ocak 30, 2009, 06:50:56 ÖS Gönderen: Qpax »

Şubat 25, 2009, 02:04:20 ÖÖ
Yanıtla #14
  • Sr. Member
    • My Homepage
Oh be sonunda oyunu bitirebildim 76 saat oyun süresi ile. Uzun zamandan beri hikayesi ile beni içine çeken nadide belkide en ilginç oyunlardan birisiydi ar tonelico'nun bu ilk oyunu. Hikayenin çoğu yerinde güldüm belki duygulandım,heyecanlandım ve nefret ettim yada kıskandım. Çoğu duyguyu insana çok iyi veriyor oyun.
Bu arada oyunu Aurica ile bitirdim^^ Oyunun sonunda %88lik bir oran ile bitirdiğimi söylüyor lakin bu rakam beni hiç mutlu etmedi çünkü her talking topic levelinin son iki basamağı boş kaldı sanırım ilk dört hariç. Acaba kaçırdığım yerler mi oldu bilemiyorum ama her haritayı her yeri didik didik gezdim bu talkin topicleri toplamak için. Ayrıca grandmelding ile bazı eşyaları yapıncada puan veriyor ve cosmosphere'den aldığım kostumler ile. Bu arada on kostümün onunuda açtım. Favori giyisim sanırım... hmm school days^^ Evet. Okul kıyafeti çok yakışıyor Aurica'ya. Ayrıca en son özel levelda kazandığım kostüm ise alteir iris serisine referans imiş. Yani oyunu oynayanlar Marie'nin tüm triplerini görünce benim gibi dumurlardan dumura girecektir kesinlikle xD
Acıkcası cesitli alternatif sonlar vardı oyunda ve oyunun asıl amacı bizi tamamen yetişkin doğru düşünen biri yaparak dünyayı herkesin düşünce açısına saygı göstererek görmemizi sağlamak. Kısaca oyunun sonu beni tatmin etti diyebilirim. Ah bu arada Aurica ile müzik kutusu yapıcaktık güya =) Keşke biraz daha gösterseydiler oyun bittikten sonra ne oldu bu ikisine diye ;3 Ama zaten oyunun bir yerinde oyunu bitirdikten sonra Lyner ve Aurica'nın ilişkilerinin nasıl olacağını gösteren alternatif başka bir sonda vardı^^ Bunun yanında Shuirela-sama ile hiç içli dışlı olmadım kısaca onun bilinç altınada dalış yapmadım hiç^^'
Evet yukarıda da dediğim gibi Lady Shuirela ile fazla oynamamamın sebebi oyuna Misha ile devam edicek olmam. Phase 2'nin başında zaten seçim yapıyorduk hangi yolu takip ederek oyunu bitireceğimiz hakkında bende tabii ki Aurica'yı seçmiştim. Ama Misha ile aklımda bir sürü cevaplayamadığım soru var ve belki bu yüzden ilerleyen günlerde oyunu sırf Misha için en baştan bile oynayabilirim. Ehh.. daha bu oyunun ikincisi var XD Sanıyorum Misha ile mutlu son için bir 75 saat daha katlanırım oyuna =)
Banus: http://qpax.innocence.pl/anime%20wallpapers/ecchi/misha%20aurica.jpg